آموزش موتورهای الکتریکی

آموزش موتورهای الکتریکی

بخش اول (آموزش موتورهای الکتریکی) :

قبل از آشنایی و آموزش اینورتر، بهتر است قبل از هر چیز با انواع موتورهای الکتریکی و ارتباط آن با کنترل دور موتور و یا همان اینورتر آشنا شوید. در این مقاله قصد داریم شما را با ساختار و نحوه عملکرد اینورتر و در نهایت با تعمیر و آموزش اینورتر آشنا کنیم. پس با ما همراه باشد.

بررسی ماشین‌های الکتریکی: دسته‌بندی و ویژگی‌ها

نزدیک به دو قرن از اختراع اولین موتورهای الکتریکی توسط دانشمند امریکایی توماس دونپورتمی گذرد و امروزه ماشینهای الکتریکی نقش بسیار مهمی را در زندگی انسانها ایفا می کنند. بطور کلی موتورهای الکتریکی به دو دسته:

  • ماشین‌های جریان متناوب
  • ماشین‌های جریان مستقیم

تقسیم بندی می شوند.

موتورهای الکتریکی

ماشین‌های جریان مستقیم

ماشینهای جریان مستقیم دارای مزایای بسیاری هستند که از آن جمله می توان به راندمان بالا، سرعت پاسخ سریع و گشتاور راه اندازی بالا اشاره کرد با این حال این ماشینها دارای معایبی همچون محدودیت های داشتن کموتاتور و مشکلات مربوط به تعمیر نگهداری مداوم بدلیل کموتاسیون پیچیده نیز هستند. ماشینهای جریان متناوب خود به دو:

  • دسته القایی(آسنکرون)
  • سنکرون

تقسیم می شوند.

موتور جریان مستقیم DC

موتورهای الکتریکی آسنکرون

ماشینهای القایی (آسنکرون) که عمدتا به شکل موتوری مورد استفاده قرار می گیرند و می توان گفت در حال حاضر پر کاربردترین ماشین الکتریکی در صنایع مختلف می باشند که به دلیل طراحی ساده، قابلیت اطمینان بالا، و تعمیر نگهداری آسان به این حجم از محبوبیت بین کاربران دست یافته اند. عیب اصلی این موتورها گشتاور راه اندازی پایین و جریان راه اندازی بالا می باشد که امروزه با پیدایش دستگاه های کنترل دور موتور (درایو) این مشکلات تا حدودی مرتفع شده است.

موتورهای القایی آسنکرون

موتورهای الکتریکی سنکرون

ماشینهای سنکرون که بدلیل یکسان بودن سرعت چرخش میدان دوار استاتور و روتور به این نام مشهورند، در واقع یکی از متنوع ترین ماشینهای الکتریکی ساخته شده به دست بشر می باشند. این نوع از ماشینها در واقع گستره وسیعی از تنوع را شامل می شوند، از ژنراتورهای غول پیکر موجود در نیروگاه های تولید برق گرفته تا موتورهای کوچک موجود در ساعتهای مچی همگی از این نوع از ماشینها محسوب می شوند. نمونه های صنعتی آنها در گذشته بدلیل محدودیت های موجود در راه اندازی، بیشتر به شکل ژنراتوری مورد بهره برداری قرار می گرفتند و تنها در موارد خاصی که نیاز به سرعتی ثابت بود مانند: صنایع نساجی، از آنها به شکل موتوری استفاده می کردند.

موتورهای الکتریکی dc

در این نوع موتور از جریان مستقیم برق (DC) استفاده می شود. به همین دلیل، به آن موتور جریان مستقیم می گویند. موتورهای جریان مستقیم از مکانیسم داخلی کموتاسیون جهت تغییر دائم جهت جریان در آرمیچر بهره می برند. این موتورها نیروی گشتاور قابل تغییر دارند و می توان سرعت آنها را با تغییر ولتاژ تغذیه یا تغییر جریان سیم پیچ های موتور تنظیم کرد.

موتورهای DC از 3 قسمت اصلی تشکیل شده اند:

آرمیچر:

آرمیچر یا روتور بخش چرخشی موتور DC است. هسته، سیم پیچ‌ها و بلبرینگ‌ها از اجزای تشکیل دهنده آرمیچر هستند. هسته آرمیچر وظیفه هدایت میدان مغناطیسی را بر عهده دارد و مانع از اتلاف میدان مغناطیسی می شود.

عکس آرمیچر

استاتور:

بخش ثابت موتور DC استاتور است. استاتور شامل یک هسته آهنی، سیم پیچ و بدنه موتور است. هسته استاتور مانند هسته آرمیچر، وظیفه هدایت و تمرکز میدان آهنربایی را بر عهده دارد. در ساخت هسته استاتور از آهن ترانس که نفوذپذیری مغناطیسی بالایی دارد، استفاده می شود.

جاروبک:

جاروبک جریان الکتریکی را به کلکتور گردان منتقل می کند. جاروبک در کنار کلکتور باعث یکسو شدن گشتاور در موتورهای جریان مستقیم می شود.

عکس جاروبک

کاربرد موتورهای dc چیست؟

از موتورهای DCتقریبا در اکثر صنایع و ساخت بیشتر وسایل استفاده می شود. بسیاری از لوازم و وسایل منزل و نیز دستگاههای صنعتی کارخانجات بزرگ از این وسیله استفاده می کنند. از جمله صنایعی که موتورهای DC در آنها کاربرد دارند می توان به لوازم خانگی، صنعت نساجی، رباتیک، خودروسازی و … اشاره کرد.

مزایا:

  • دقت بالا در کنترل سرعت آرمیچر
  • قابلیت تنظیم میزان گشتاور و سرعت آرمیچر بدون نیاز به جعبه دنده‌ی متغیر
  • ایجاد گشتاور یکنواخت و قابل تنظیم
  • راه اندازی سریع و ساده

معایب:

  • تعمیر نگهداری سخت به دلیل ساختمان پیچیده کموتاتور
  • حرارت بالا و انتقال حرارت ضعیف موتور به دلیل وجود سیم پیچ های روتور

بررسی ماشین‌های الکتریکی: دسته‌بندی و ویژگی‌ها

Content for بررسی ماشین‌های الکتریکی: دسته‌بندی و ویژگی‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.