انکودر چیست؟

تصویر انکودر در قالب تصویر شاخص

انکودر چیست؟ شاید این عبارتی باشد که در یک موتور جستجو وارد کرده و به این صفحه هدایت شده‌اید. شاید هم در حال گشت و گذار در وب سایت ما علاقه مند شده‌اید تا با این قطعه ضروری صنعتی بیشتر آشنا شوید. در هر صورت، این مطلب تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد انکودر چیست را در اختیارتان قرار خواهد داد تا با دیدی بهتر یک محصول برای خرید انتخاب کنید. با ما همراه باشید تا در این مورد شما را راهنمایی کنیم.

انکودر نوعی سنسور برای اندازه گیری سرعت، موقعیت و مسافت است. عموما در صنعت از انکودرهای چرخشی یا روتاری انکودر استفاده می‌شود، این تجهیز ابزار دقیق به شفت موتور متصل می‌شود و میزان چرخش را بصورت پالس سرعت بالا یا دیتای دیجیتال به کنترل یا پی ال سی منتقل می‌ کند.

جدول محتوا

تصویر انیمیشنی کاربرد های انکودر

اهمیت استفاده از انکودر چیست؟

در صنایع بخش‌های مختلفی وجود دارند که به صورت مکانیکی کار می‌کنند. ساده‌ترین مثال این موضوع یک بازوی رباتیک خواهد بود که قرار است یک جعبه را جابجا کند. این مدل حرکت‌های مکانیکی باید توسط قطعاتی تشخیص داده شوند و در نهایت، بخش پردازنده داده‌های مربوط به حرکات را جمع آوری کرده و بر اساس آن‌ها تصمیم گیری خواهد کرد.

 

انواع مختلف انکودر

انواع انکودر صنعتی کدام‌اند؟ اگر قبلا با این قطعات الکترومکانیکی سر و کار داشته‌اید، به احتمال زیاد می‌دانید که انواع مختلفی از آن در بازار وجود دارد. این قطعات در مدل‌های مختلف و با فناوری‌های متفاوتی تولید می‌شوند و دلیل این تنوع بالا وجود مدل‌های مختلف حرکت یا موقعیت در دستگاه‌های صنعتی است.

در این بخش قصد داریم تا کمی بیشتر با انواع انکودر آشنا شویم:

تصویر انواع مختلف انکودر در کنار هم

انوع انکودر بر اساس نوع خروجی

انکودر ها از نظر نوع خروجی به 2 دسته تقسیم می شوند:

انکودر افزایشی

خروجی انکودر های افزایشی پالس است. این مدل روتاری انکودر در هر دور یک پالس ثابت را تولید می کند. به عنوان مثال اگر بر روی انکودر تعداد پالس 360 درج شده باشد، این انکودر به ازای هر دور کامل گردش 360 پالس تولید می کند، به عبارت دیگر هر پالس تولیدی در این مدل معادل 1 درجه چرخش است.

خروجی انکودرهای افزایشی

  • 1 فاز A
  • 2 فاز A و B
  • 3 فاز A و B و Z
  • 4 فاز A و B و A’ و B’
  • 6 فاز A و B و Z و A’ و B’ و Z’

عموما از پالس A به عنوان تعداد پالس گردش وازپالس B به عنوان جهت گردش استفاده می شود. همچنین پالس Z برای شمارش تعداد هر دور چرخش کامل استفاده می شود که به پالس مرجع معروف است.

انکودر مطلق

در انکودر مطلق میزان حرکت بصورت یک کد دیجیتال باینری ارسال می شود. دقت انکودر های مطلق بصورت بیتی مطرح می شود به عنوان مثال دقت یک انکودر 19 بیتی در هر دور عدد 2 به توان 19 است.

انکودر های مطلق در 2 نوع سینگل ترن و مالتی ترن تولید می شوند که انکودر های مالتی ترن دارای باطری داخلی هستند و موقعیت قبلی خود را در زمان قطعی برقی برق حفظ می کنند.

بخش‌های مختلف انکودر چیست؟

حتما کنجکاو شده‌اید تا بدانید بخش‌های مختلف انکودر چیست؟ انکودر در ساختار خود دارای اجزای متعددی است که هر کدام یک کار خاص را انجام می‌دهند. با باز کردن داخل این قطعه به احتمال زیاد بخش‌های زیر را در آن مشاهده خواهید کرد:

نام گذاری قسمت ها ی مختلف و ساختار انکودر به صورت شماتیک
  • برد الکترونیکی: برد الکترونیکی وظیفه مهمی بر عهده دارد که همان تحلیل سیگنال و ارائه یک خروجی مطمئن است. معمولا در برد الکترونیکی محصولات از میکروکنترلر نیز استفاده می‌شود اما در بعضی از شرایط نیازی به این قطعه نیست و آی‌سی‌های فرعی کار را انجام خواهند داد.
  • آشکارساز: آشکار ساز نوری وظیفه تبدیل الگوهای نوری به اطلاعات الکتریکی را بر عهده دارد. در این بخش از دیودهای ال‌ای‌دی و فتوترانزیستورها استفاده می‌شود که در دنیای کنونی جزو قطعات پر کاربرد در مدارهای الکترونیکی هستند.
  • شفت: شفت یکی از اجزای اصلی Encoder صنعتی است که نقش مهم آن رساندن حرکت مکانیکی قابل اندازه گیری به قطعه است.

 

پس از دریافت حرکت مکانیکی و انتقال آن به داخل قطعه، برد پردازشی این حرکت را به صورت سیگنال الکتریکی در خروجی ارائه می‌دهد. از این به بعد، کار انکودر تمام شده است و می‌توان از این سیگنال برای پردازش‌های بعدی در بخش‌های صنعتی استفاده کرد.

کاربردهای مهم انکودر چیست؟

با رسیدن به جواب سوال انکودر چیست، بهتر است در مورد کاربردهای اساسی و شگفت انگیز این قطعه در صنایع مختلف آشنا شویم.

  • کنترل موقعیت و حرکت: هر جایی که نیاز به کنترل موقعیت یا حرکت مکانیکی باشد، می‌توان به فکر استفاده از یک انکودر افتاد. برای نمونه، ماشین‌ها یا بازو‌های رباتیک صنعتی را تصور کنید که در آن نیاز است تا به صورت Real Time یک حرکت شناسایی شده و بر اساس آن تصمیمی سریع در بخش دیگر گرفته شود.
  • دستگاه‌های سی ان سی: اگر با دستگاه‌های صنعتی CNC آشنایی داشته باشید، مطمئنا به اهمیت کنترل حرکت نیز اذعان دارید. در این دستگاه‌ها تعیین موقعیت دقیق توسط یک انکودر مهم است که در نهایت سیگنال آن به یک بخش پردازشی فرستاده خواهد شد تا تصمیم لحظه‌ای برای کنترل موتور گرفته شود.

مطلب مرتبط: آموزش موتورهای الکتریکی 


  • کنترل سرعت موتور: تفاوتی ندارد که هدف شما کنترل سرعت موتور دی سی است یا قصد مدیریت روی موتورهای جریان متناوب را دارید. در هر صورت، با یک انکودر قدرتمند و دقیق می‌توان به کنترل مناسبی در این مورد دست پیدا کرد. اگر هدف شما کنترل موتورهای سریع است که بیش از چند هزار دور دقیقه سرعت دارند، بهتر است به فرکانس قطعه انتخاب شده نیز توجه داشته باشید.
  • در ماشین آلات صنعتی برای کنترل موقعیت از سرو موتور استفاده می‌شود، در واقع سروو موتور نوعی موتور دارای انکودر است که با استفاده از فیدبک پوزیشن را کنترل می کند.
اهمیت استفاده از انکودر چیست؟

عوامل موثر در تعیین قیمت انکودر چیست؟

انکودرها در مدل‌های مختلفی طراحی و به بازار عرضه می‌شوند. همچنین، برندهای متعددی نیز در حوزه تولید این قطعات فعالیت دارند. تمامی این موارد روی قیمت تاثیر گذار است که در این قسمت قصد داریم به صورت جزئی شما را با این عوامل مهم آشنا کنیم.

عوامل موثر در تعیین قیمت انکودر چیست؟

  • نوع قطعه: قطعه Encoder انواع مختلفی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به روتاری و خطی اشاره کرد. نوع این قطعات با فناوری آن تعیین می‌شود و این نوع ساخت به صورت مستقیم روی قیمت تاثیر دارد.
  • دقت یا رزولوشن: دقت یا رزولوشن نکته‌ای اساسی در سنسورها به خصوص انکودرهای صنعتی است. هر اندازه این دقت بهتر باشد، مطمئنا در ساخت قطعه هزینه بیشتری صرف شده است و داخل آن طراحی بهتری نیز به کار گرفته شده است.
  • سرعت و فرکانس: فرکانس بالاتر قطعه به معنی سریع بودن دریافت حرکت و تبدیل آن به سیگنال الکتریکی است. به همین دلیل در محل‌هایی که حرکت مکانیکی سریع‌تر است، باید از قطعات پر سرعت‌تر استفاده شود که قیمت بالاتری نیز دارند.
  • فناوری سنسور: از سنسورهای داخلی متعددی در Encoderها استفاده می‌شود. برای نمونه، سنسورهای نوری یا مغناطیسی از جمله معروف‌ترین آن‌ها هستند که نوع آن به صورت مستقیم روی قیمت تاثیر دارد. امروزه، بهترین انکودرها از سنسورهای نوری دقیق استفاده می‌کنند.
  • امکانات ویژه: در بعضی از محصولات منحصر به فرد بازار امکانات ویژه‌ای را نیز مشاهده خواهید کرد. از جمله این امکانات می‌توان به مقاومت در برابر گرد و غبار یا نفوذ آب اشاره کرد که امکان استفاده از قطعه در شرایط آب و هوایی مختلف را فراهم می‌کنند. همچنین، بسیاری از محصولات مدرن دارای رابطهای اضافی مانند اترنت یا حتی خروجی‌های آنالوگ اختصاصی هستند.

در آخر

حتما تا به حال به جواب سوال انکودر چیست، رسیده‌اید. البته، در این مقاله سعی کردیم تا یک گام فراتر رفته و شما را با تمامی کاربردهای این قطعه صنعتی آشنا کنیم. به جرات می‌توان گفت، انکودرها در تمامی صنایع امروزی مانند خودروسازی، تولید کارخانه‌ای و صنایع نفت و گاز کاربرد دارند. پس در صورت نبود آن‌ها در عمل نمی‌توان بخش بزرگی از پردازش‌های مکانیکی را به ثمر رساند. اگر به دنبال خرید بهترین انکودر صنعتی هستید، می‌توانید در وب سایت ما فهرستی از این قطعات را بیابید.